donderdag 29 augustus 2013

regime


Amerika, Frankrijk en een paar andere landen gaan Syrië misschien aanvallen. Daarmee willen ze het Syrische regime straffen. Ze denken namelijk dat dat regime verantwoordelijk is voor de aanval met gifgas vorige week.

Met het regime wordt de regering bedoeld. Maar waarom kun je de Nederlandse regering geen regime noemen? Dat komt doordat dit woord bijna altijd een negatieve bijklank heeft: het wordt gebruikt voor regeringen die niet door het volk (= democratisch) zijn gekozen.

regime (spreek uit: [ruh-zjiem] of [ree-zjiem]) betekent: 'niet-democratische regering'

Eigenlijk betekent regime 'manier waarop de regering is ingericht', maar in de praktijk heeft het geen neutrale betekenis. Je komt het vaak tegen in omschrijvingen als deze:

  • een fascistisch regime, zoals vroeger in Japan, Duitsland, Italië en Chili
  • een militair regime, zoals nu in Egypte en vroeger in Argentinië en Griekenland (een militair regime wordt ook wel junta genoemd, een Spaans woord): het leger is de baas
  • een totalitair regime, zoals nu in Noord-Korea: de staat bepaalt alles in het dagelijks leven van mensen

Extra
Nederland is al heel lang een democratie, waarin iedereen dezelfde rechten heeft. Jiskefet maakte ooit een grappig filmpje over het Gelders Volksleger, waarin Gelderland onafhankelijk werd verklaard van het "christelijk fascistisch regime" in Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten